Søndag, 15. juli 2018 - 14:00

Lykkeprinsen fra Aalborg

Kategori: Udstillinger
Vær med til at åbne den nye udstilling i anledning af 150 året for billedhuggeren C.J. Bonnesens fødsel.

Rebildcentret har skabt en ny særudstilling i anledning af 150 året for billedhuggeren Carl Johan Bonnesens fødsel. Udstillingen åbner søndag den 15. juli kl. 14:00. Men hvem var Carl Johan Bonnesen og hvorfor er det Rebildcentret, der fejrer ham?

Carl Johan Bonnesen blev født i Aalborg i 1868 og drog som ganske ung til København, hvor han blev uddannet billedhugger på kunstakademiet. Han havde så stor succes som kunstner, at han blev kaldt ”Lykkeprinsen fra Aalborg”.

Bonnesen var 4 år yngre end kollegaen Anders Bundgaard fra Ersted, men ellers ligner de to himmerlandske billedhuggeres historie hinanden en del. Efter akademiet opholdt de sig begge i ”kunstnerbyen” Boulevard Arago 65 i Paris, hvor de videreudviklede deres kunstneriske kompetencer, de bosatte sig derefter begge i København, de konkurrerede og kom ofte begge med skitseforslag, når der skulle skabes et nyt kunstværk til det offentlige rum, og i dag står de to billedhuggeres originale gipsskulpturer side om side under jorden i Thingbæk Kalkminer.

Til forskel fra Bundgaard, som elskede sin hjemegn, hvor han købte Thingbæk Møllegård og skabte Thingbæk Kalkminer, vendte Carl Johan Bonnesen ryggen til sin fødeby og kom kun tilbage til Aalborg, da hans rytterstatue af Kong Christian d. IX blev opstillet i 1910.

Da Carl Johan Bonnesen døde, arvede hans datter, Gudrun Mangor faderens atelier fyldt med skulpturer i gips. Hun ønskede, at faderens livsværk skulle forblive samlet og offentligt tilgængeligt, og indgik derfor en aftale med Aalborg Kommune, som lovede at etablere et museum for Bonnesen og desuden støbe en række af hans værker i bronze og opstille dem i billedhuggerens fødeby.

Bronzeskulpturerne blev opstillet, og kan opleves i parker og på pladser i den nordjyske hovedstad den dag i dag, men museet blev aldrig til noget, og i 1969 udlånte Aalborg Kommune Bonnesens originale gipsskulpturer til Thingbæk Kalkminer på ubestemt tid. Her er de gennem næsten 50 år blevet beundret for deres skønhed og detaljerigdom. Sammen med Anders Bundgaards skulpturer er Bonnesens værker rygraden i Rebildcentrets samling.Den nye Bonnesen-udstillingen, som vises i centrets velkomstbygning, består af mindre figurer i såvel gips som bronze, terrakotta og porcelæn. Derudover vises plancher med fotografier af Bonnesens mange skulpturer i det offentlige rum og historierne bag de enkelte værker. Udstillingens gæster kan studere historiske dokumenter og film – og så skal de naturligvis en tur i minerne og se ”Rytteren”, ”Maria med Jesusbarnet”,  ”Jeanne d’Achs tilfangetagelse” og de øvrige Bonnesen-skulpturer i fuld størrelse.

Hvis du besøger Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer søndag den 15. juli, kan du deltage i åbningen af denne særudstilling. Indgangsbilletten koster normalt 75 kr. for voksne og 45 kr. for børn, men denne festlige eftermiddag får du 20% rabat. Ud over Bonnesen-udstillingen og minerne giver billetten også adgang til en mini-udstilling om ”Røverne i Himmerland” og til den 450 m2 store udstilling om Den Kolde Krig, som løbende bliver udbygget.

Du kan roligt afsætte hele søndag eftermiddag til dit besøg i Thingbæk, som ligger naturskønt for foden af Rebild Bakker.

Arrangører: 
Navn: 
Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer
Telefonnummer: 
98375112