Torsdag, 17. januar 2019 - 19:00

Udødelighed er som sneen

Kategori: Foredrag
Billedkunstner og friskolelærer, Niels Pedersen holder foredrag om H.C. Andersen i Rebildcentret. Via lyrik, dagbøger, rejsebøger, romaner, eventyr, klip og collager vil Niels Pedersen fortælle om myten, selviscenesætteren, eventyreren, hypokonderen, provokatøren - men vigtigst af alt - forfatteren H.C. Andersen. Tilhørerne får udpeget en røde tråd i forfatterskabet og får desuden indblik i digterens tanker om udødelighed, om kærligheden og om det altoverskyggende gennembrud, der aldrig kom.

H.C. Andersens voksede op på ”Usædelige Fyn”, hvor 30% af alle børn blev født uden for ægteskabet og hvor børnedødeligheden var stor.  Da H.C. Andersens far, Hans Andersen døde efter to års sygdom, var det vinter og ruden var frosset til, så de smukkeste mønstre åbenbarede sig. Moren pegede på ruden og fortalte unge H.C. at Isdronningen havde taget ham. Det var så sikkert som amen i kirken. Lige så sikkert som at Åmanden, der boede i Odense Å, krævede mindst ét offer hvert år. Faren var rationalist. Han troede på, at Kristus var et menneske - men et usædvanligt menneske. Da han bekendtgjorde dette for den unge H.C. hev moren sønnen ind i stuen, smed et tæppe over dem begge, bekendtgjorde, at det var djævelen, der talte gennem faren og bad højt Fadervor med den skræmte dreng. H.C Andersens far havde åbenbaret en eventyrverden for sønnen, læst op af Holberg, Lafontaine, Shakespeare og Brødrene Grimm. Faren havde spillet teater med H.C. og bedstemoren havde fyldt ham med løgnehistorier.

Som 14-årig flygtede H.C. til København. Med ”Den indre rimdjævel” på ryggen og frygten for at blive sat i snedkerlære tromlede han med improvisationer og recitationer ind på de bonede gulve – helt ind på Amalienborg. For han var jo i virkeligheden kongesøn. Eller var han?

H.C. kom ind på Det Kgl. Teater, men blev fyret og sat på skolebænken i ”Plagelse”, hvor han i en time med fremmedsprog skrev det digt, der helt tilfældigt gjorde ham verdensberømt og som anlagde et helt nyt syn på barnet og barndommen. Få år senere skrev H.C. en surrealistisk roman, hvor han i det 22. århundrede flyver i en brødkurv over København og taler med et tårn, der kan alle monologer fra Hamlet.  Andersen skriver Danmarks første storbylyrik og Danmarks første dannelsesroman, der med en mesterlig psykologisk indsigt banede vejen for det moderne gennembrud. I 1835 skriver han af ren pengenød fire eventyr, der udkom op til jul. For vidste du, at H.C. Andersen var en mester i markedsføring? Sideløbende med eventyrene lavede han papirklip, der imponerede Van Gogh og collager – og som Picasso må have kendt til, da han opfandt kubismen.

Meld dig til foredraget på 98 37 55 00 eller lars@rebildcentret.dk.

Turleder: 
Niels Pedersen
Arrangører: 
Navn: 
Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer
Adresse: 
Røde Møllevej 4, 9520 Skørping
Telefonnummer: 
98 37 55 00 / 98 37 51 12